YURIDIK RITORIKANING LOKUTIV AKTNING VOQEALANISHI - Xujaniyazova Hilola Turayevna (ZAMONAVIY LINGVISTIKADA GLOBALIZATSIYA, TIL SIYOSATI VA LISONIY IDENTIKLIKKA OID MUAMMOLAR VA YECHIMLAR MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Mazkur maqolada yuridik ritorika doirasida lokutiv aktning sud diskursida voqealanishi pragmalingvistik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda lokutiv aktning sud nutqidagi formal-axborot funksiyasi, uning faktologik ma’lumotni aniq, neytral va institutsional me’yorlarga muvofiq tarzda yetkazishdagi o‘rni yoritiladi. Shuningdek, lokutiv aktning illokutiv va perlokutiv aktlar bilan uzviy bog‘liqligi hamda sud nutqining ishontirish salohiyatini shakllantirishdagi ahamiyati ochib beriladi. Ingliz va o‘zbek tillaridagi sud diskursidan olingan misollar asosida lokutiv aktlarning fonetik, leksik va sintaktik xususiyatlari qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari sud diskursida lokutiv akt huquqiy kommunikatsiyaning asosiy pragmatik mexanizmlaridan biri ekanligini ko‘rsatadi.