INGLIZ TILINING GLOBAL TA’SIRI VA MAHALLIY TILLARGA TA’SIRI - Ismoilova Dinora Uktamovna (ZAMONAVIY LINGVISTIKADA GLOBALIZATSIYA, TIL SIYOSATI VA LISONIY IDENTIKLIKKA OID MUAMMOLAR VA YECHIMLAR MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqolada ingliz tilining lingua franca sifatidagi global hukmronligi hamda uning mahalliy tillarga ko‘rsatayotgan strukturaviy va leksik ta’siri tadqiq etiladi. Axborot texnologiyalari, biznes va yoshlar diskursidagi intensiv o‘zlashmalarni tahlil qilish orqali, mazkur tadqiqot lingvistik imperializmning yashirin xavflarini yoritib beradi. Tadqiqot xulosasiga ko‘ra, lingvistik xavfsizlikni ta’minlash milliy tillarni raqamli muhitga moslashtirishni va neologizmlarni tizimli ravishda assimilyatsiya qilishni talab etadi.