KOREYS VA O‘ZBEK TILLARIDA KINOYA MAZMUN IFODALOVCHI LEKSIK VOSITALAR - Erkinova Mavluda (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Mazkur maqolada koreys va o‘zbek tillarida kinoya mazmunini ifodalovchi leksik vositalar qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda kinoyaning pragmatik tabiati, uning leksik sathda yuzaga chiqish mexanizmlari, ijobiy baholovchi birliklarning salbiy kontekstda qo‘llanishi hamda milliy-madaniy omillarning bu jarayondagi roli yoritiladi. Koreys tilida kinoya ko‘proq odobli, tashqi muloyimlik bilan berilgan yashirin tanqid shaklida namoyon bo‘lsa, o‘zbek tilida u ko‘proq qochiriq, piching, kesatiq va ekspressiv baholash vositalari orqali ifodalanishi aniqlanadi.