SUN’IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARINI TILSHUNOSLIKDA QO‘LLANILISHI - Soliyeva. G.A.; Xakimbayeva. O.K. (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqolada sun’iy intellekt texnologiyalarining zamonaviy tilshunoslikdagi qo‘llanilishi, xususan tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) jarayonlaridagi o‘rni tahlil qilinadi. Sun’iy intellekt yordamida avtomatik tarjima, nutqni tanish, matnlarni tahlil qilish va generatsiya qilish kabi jarayonlar rivojlanib bormoqda. Maqolada ushbu texnologiyalarning tilshunoslik faniga ta’siri, amaliy ahamiyati va kelajak istiqbollari ilmiy asosda yoritiladi.