SUN’IY INTELLEKT ASOSIDA TIL O`RGANISH: IMKONIYAT VA XAVFLAR - Xolmo`minova Sarvinoz Akbar qizi (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqolada glaballashuv davrida kundan kunga rivojlanib borayotgan sun’iy intellekt asosida til o`rganish hamda uning imkoniyat va xavflari tahlil qilinadi. Texnologiyalar rivojlangan bu asrda insonlar o‘zlarining moddiy ehtiyojlarini qondirish uchun turli xil yangiliklarga qo‘l urishni boshlashdi. Bu narsa esa insoniyat turmush tarziga va, albatta, jamiyatga katta ta’sir ko‘rsatdi. Natijada, turli xil aloqa almashinuvlari, jamiyat muhit, ijtimoiy-iqtisodiy munosabat va insonlar fikrlashi tubdan yangicha tus oldi. Davrning shiddatli ta’siri juda ko‘p narsalarda ayon bo‘lyapti, aslida. Lekin vaqt o‘tgani bilan jamiyat va dunyo uchun eng kerakli narsa , Bilim’’ bo‘lib qolaveradi. Aynan mana shu yo‘lda ilm olishni osonlashtirish va yanada samarali qilish uchun sun’iy intellekt vositalaridan to‘g‘ri foydalanmog‘imiz darkor.