INGLIZ TILINING GLOBAL TIL SIFATIDA USTUNLIGI VA UNING IFODALANISHI - Turg‘unboyeva Soliha (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqola ingliz tilining global ta’lim va ilmiy sohalardagi o’sib borayotgan rolini tahlil qiladi. Universitetlarning akademik dasturlarini ingliz tilida olib borilishi talabalarga xalqaro darajada ta’lim olish imkonini yaratadi va oliy ta’lim muassasalarini jahon ta’lim bozorida raqobatbardosh qiladi. Shu bilan birga, til ekologiyasi konsepsiyasi asosida bir tilning dominatsiyasi boshqa tillarning rivojlanishiga salbiy ta’sir qilmasligi kerakligi ko’rsatiladi. Ingliz tilining mustamlaka tarixidan mustaqil ravishda zamonaviy va global til sifatida o’rganilishi, uni insonlar uchun ilmiy faoliyat va muvaffaqiyat imkoniyatlarini kengaytiradi. Shu bilan birga, tillar turli ko’rinishi va madaniy merosni qadrlash muhimligi yoritiladi.