FERMER XO‘JALIK NOMLARI AGRONIMLARNING ASOSIY TURI SIFATIDA - Xakimbayeva Ozoda Kalandarovna (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu tadqiqotda o‘zbek tilidagi agronimlar tizimida fermer xo‘jalik nomlarining o‘rni, ularning lingvistik tabiati hamda struktur-semantik xususiyatlari tahlil qilinadi. Fermer xo‘jalik nomlari agronimlarning eng faol va markaziy turi sifatida qaralib, ularning shakllanishida antroponimik, geografik, tabiiy-geografik va aksiologik omillarning roli yoritiladi. Tadqiqotda mazkur nomlarning nafaqat nominativ, balki lingvomadaniy va ijtimoiy funksiyalari ham ochib beriladi. Shuningdek, fermer xo‘jalik nomlari orqali jamiyatning agrar madaniyati, iqtisodiy faoliyati va qadriyatlar tizimi aks etishi asoslab beriladi. Ishda agronimlarning zamonaviy rivojlanish tendensiyalari, xususan globalizatsiya va til kontaktlari ta’siri ostida yuzaga kelayotgan o‘zgarishlar ham tahlil qilinadi. Natijada fermer xo‘jalik nomlari til va jamiyat o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlikni ifodalovchi muhim lingvistik va madaniy fenomen sifatida talqin etiladi.