QASHQADARYO TOPONIMLARINING SHAKLLANISH XUSUSIYATLARI - Shodiyeva Hulkar Ismoil qizi (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Maqolada Qashqadaryo viloyati toponimlarining shakllanish xususiyatlari lingvistik hamda tarixiy-geografik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Hudud toponimiyasida etnonimlarning o‘rni alohida ajratib ko‘rsatiladi hamda ular orqali o‘zbek xalqining qadimiy urug‘-aymoq nomlari saqlanib qolganligi ilmiy asosda izohlanadi. Tadqiqot davomida Qashqadaryo toponimlari nafaqat tilshunoslik, balki tarix, etnografiya va geografiya fanlari uchun ham muhim manba ekani ta’kidlanadi.