O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARIDA XUSHMUOMALALIK TUSHUNCHASI VA STRATEGIYALARI - Normamatova Fotimajon Mansurbek qizi (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Xushmuomalalik nafaqat odob-axloq tushunchasi, balki tilshunoslikning murakkab lingvistik va madaniy hodisalaridan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada xushmuomalik tushunchasi va uni shakllantirish vositalari o‘zbek va ingliz tillarida tahlil qilinadi va taqqoslanadi. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, xushmuomalalik tushunchasi universal, ya’ni deyarli barcha millatga mansub bo‘lsa-da, ularning ifodalanishi va og’zaki shakllantirilishi har bir millatning til va madaniyatiga xosdir. Maqolada xushmuomalalik strategiyalari, ularning kommumikativ vazifalari, lingvistik ifodalanish shakllari qiyosiy yondashuv asosida ko‘rib chiqiladi.