“YASHIL” PEDAGOGIKA ASOSIDA INGLIZ TILINI O‘QITISH: EKOLINGVISTIK KOMPETENSIYANI RIVOJLANTIRISHDAGI MUAMMOLAR - Mamatqulova Nilufar Fayzullaqulovna (THE USE OF MODERN DIGITAL TECHNOLOGIES IN LINGUISTICS AND FOREIGN LANGUAGE TEACHING. INTERNATIONAL SCIENTIFIC AND PRACTICAL CONFERENCE, 2026)
Ushbu maqolada filolog talabalarining chet tili ta’limi kontekstida ekolingvistik kompetentsiyasini takomillashtirishda ekolingvistik yondashuvlarning ahamiyati muhokama qilinadi. Shuningdek, maqolada ekolingvistik ta’limni amalga oshirishdagi asosiy muammolar, jumladan, lingvistik to‘siqlar, maxsus lug‘atlarning etishmasligi kabi muammolar tahlil qilinadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ekolingvistik tarkibni kontent va tilni integratsiyalashgan o‘rganish (CLIL) va kontentga asoslangan ta’lim (CBI) kabi yondashuvlar orqali integratsiya qilish nafaqat tilni bilish darajasini oshiradi, balki tanqidiy fikrlashni, atrof-muhitdan xabardorlikni va talabalar motivatsiyasini rivojlantiradi. Tadqiqotning xulosasiga ko‘ra, o‘qituvchilar malakasini oshirish va siyosat islohotlari bilan qo‘llab-quvvatlangan o‘qitish metodologiyasini keng qamrovli va strategik o‘zgartirish ekologik jihatdan mas’uliyatli va lingvistik jihatdan barkamol o‘quvchilarni shakllantirish uchun zarurdir.