TALABA-YOSHLARNING VATANPARVARLIK FAZILATLARINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK SHART-SHAROITLARINI SHAKLLANTIRISH - Sadiyev Valijon Alijonovich (THE USE OF MODERN DIGITAL TECHNOLOGIES IN LINGUISTICS AND FOREIGN LANGUAGE TEACHING. INTERNATIONAL SCIENTIFIC AND PRACTICAL CONFERENCE, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada globallashuv va jamiyat hayotining jadal transformatsiyasi sharoitida oliy ta’lim muassasalari talabalarida vatanparvarlik fazilatlarini shakllantirish va rivojlantirishning pedagogik shart-sharoitlari kompleks tahlil qilinadi. Vatanparvarlik tushunchasining zamonaviy pedagogik-ijtimoiy mohiyati ochib berilib, uning shaxs ma’naviy kamolotidagi o‘rni asoslanadi. Tadqiqotda vatanparvarlikni rivojlantirishga ta’sir etuvchi omillar sifatida ta’lim muhitining mazmuni, innovatsion pedagogik texnologiyalar, tarbiya va ta’lim uyg‘unligi hamda pedagog shaxsining namunaviy roli ilmiy jihatdan asoslanadi. Tadqiqot jarayonida 3 ta oliy ta’lim muassasasida tahsil olayotgan 482 nafar talabalar o‘rtasida so‘rovnoma o‘tkazilib, 36 nafar professor-o‘qituvchilar bilan yarim strukturaviy intervyular tashkil etildi. Olingan empirik ma’lumotlar statistik tahlil qilinib, talabalar ishtirokidagi ijtimoiy-ma’naviy faoliyat darajasi bilan ularning vatanparvarlik ko‘rsatkichlari o‘rtasida yuqori darajadagi ijobiy bog‘liqlik mavjudligi aniqlandi. Tadqiqot natijalari oliy ta’lim tizimida vatanparvarlik tarbiyasini tizimli tashkil etish, pedagogik jarayonni modernizatsiya qilish va yoshlarning mafkuraviy immunitetini kuchaytirishga xizmat qiladi.