AKADEMIK MOBILLIK NAMUNASI SIFATIDA TURKIYA RESPUBLIKASI MILLIY TA‘LIM VAZIRLIGINING XORIJGA O‘QITUVCHI KADRLARNI YUBORISH SIYOSATI VA JARAYON TAHLILI - Cennet GÜLER; Muhammed İkbâl GÜLER (TRANSMILLIY QO‘SHMA TA’LIM DASTURLARINING RIVOJLANISHI: O‘ZDJTU TAJRIBASI VA XALQARO SIFAT KAFOLATI TIZIMLARI BO‘YICHA ILMIY-AMALIY YONDASHUVLAR MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu tadqiqot Turkiya Respublikasi “yumshoq kuch” strategiyasining muhim tarkibiy qismi bo‘lmish ta‘lim diplomatiyasi faoliyati doirasida Milliy ta‘lim vazirligi (MEB) tomonidan amalga oshirilayotgan xorijga o‘qituvchi va pedagog kadrlarni yuborish jarayonini o‘rganishni maqsad qilgan. Boshqa ko‘plab davlatlar qatori, avvalo, O‘zbekistondagi Turkologiya kafedralari yoki turk tili o‘qitiladigan ta‘lim muassasalariga xizmatga yuborilgan kadrlar yordamida mazkur mamlakatlarda turk tili va turk madaniyatini yuqori malakali tarzda o‘rgatishga hissa qo‘shilmoqda. Shu bilan birga, turk tili ko‘prigi asosida amalga oshirilayotgan turli loyihalar vositasida davlatlar o‘rtasidagi aloqalar mustahkamlanmoqda. Mazkur maqolada dastlab jarayonning tarixiy zamini, sabablari va huquqiy asoslari yoritib berilgan; shundan so‘ng, xususan, "lektor/pedagog kadr" (okutman/öğretim elemanı) yuborish mexanizmi, nomzodlarni tanlash mezonlari, imtihon tizimlari va ularning moslashuv jarayonlari batafsil tahlil qilingan.