ARAB VA O‘ZBEK TILLARI O‘RTASIDA TARJIMA JARAYONIDA SUN’IY INTELLEKT VA INSON TARJIMONLARNING AFZALLIKLARI HAMDA KAMCHILIKLARI - Akbarova Madinaxon (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada arab va o‘zbek tillari o‘rtasidagi tarjima jarayonida sun’iy intellekt va inson tarjimonlarning o‘rni, afzalliklari hamda kamchiliklari tahlil qilinadi. Maqolada shuningdek, arab va o‘zbek tillarining grammatik hamda semantik farqlari sun’iy intellekt tarjimasiga qanday ta’sir ko‘rsatishi tahlil qilinadi. Inson tarjimonning kuchli jihati ham matnning ruhini, ohangini va madaniy mazmunini chuqur his etishidadir. Sun’iy intellekt esa tezlik va aniqlikda ustunlik qiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, kelajakda eng samarali tarjima inson tafakkuri va sun’iy intellekt texnologiyasining uyg‘unlashuvida namoyon bo‘ladi.