ARAB TILIDAGI JINS KATEGORIYASI: GRAMMATIK VA SEMANTIK JIHATLAR - Yangiboyeva Laylo Bozorboy qizi (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada arab tilidagi jins kategoriyasining grammatik va semantik xususiyatlari har tomonlama tahlil qilinadi. Arab tili morfologik tizimida ot, sifat, fe’l va olmoshlarning erkaklik va ayollik shakllari qat’iy belgilangan bo‘lib, ular gap tuzilishida muhim grammatik muvofiqlikni ta’minlaydi. Tadqiqotda jins kategoriyasining hosil qilish usullari, belgilar va istisnolar, shuningdek, tirik va jonsiz predmetlarga nisbatan semantik jinsning qo‘llanilishi yoritiladi. Shuningdek, arab tilidagi grammatik jinsning pragmatik funksiyalari, nutq madaniyatiga ta’siri va boshqa tillar bilan qiyosiy jihatlari ham ko‘rib chiqiladi. Maqola arab tili grammatikasi, semantikasi va tilshunoslikdagi lingvistik kategoriyalarni o‘rganishda muhim nazariy asos yaratadi.