O‘ZBEK FRAZEOLOGIZMLARINI ARAB TILIGA TARJIMA QILISHNING LINGVOKULTUROLOGIK MUAMMOLARI - Abdulhakimova Dilnoza Abdumalik qizi (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek tilidagi frazeologik birliklarni arab tiliga tarjima qilish jarayonida yuzaga keladigan lingvokulturologik qiyinchiliklar tahlil qilinadi. Frazeologizmlar xalqning madaniy qadriyatlari va tarixiy tajribasini aks ettiruvchi ko‘zgu bo‘lgani uchun ularning tarjimasi faqat leksik ekvivalent topish bilan cheklanmay, balki obrazli-emotsional ma’noni saqlab qolishni talab qiladi. Tadqiqotning asosiy diqqat markazida inson tanasi qismlari (ko‘z, qo‘l, til) va mehnat faoliyati (ish, hunar) bilan bog‘liq bo‘lgan o‘zbekcha iboralar turadi. Tadqiqot qiyosiy-tahliliy usul asosida olib boriladi.