ARAB TILIDAGI KINOYA VA ISTI’ORALARNI O‘ZBEK TILIDA TARJIMA QILISHDA KOGNITIV EKVIVALENT YARATISH USULLARI - Toshmamatova Gulasal Gʻolib qizi (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Tarjima san’ati – bu nafaqat bir tilning so‘zlarini boshqasiga o‘girish, balki mazmun, uslub, ma’no va konnotatsiyalarni hamda muallifning obrazli fikrlarini yangi tilda o‘ziga xos yangi shaklda aks ettira olish jarayonidir. Xususan, kinoya va isti’ora kabi ifoda vositalari tarjimasi til tafakkuri va madaniy kodlarga bevosita bog‘liq bo‘lib, tarjimon oldiga murakkab vazifalarni qo‘yadi. Bu jarayonda tafakkurni idrok qilish, so‘z va iboralarni nafaqat ma’nosi, balki ularning berilgan kontekstda tutgan o‘rni, matndagi estetik, emotsional, assotsiativ qatlamlarini to‘g‘ri ochish hamda o‘zbek tilining ifoda imkoniyatlaridan to‘laqonli foydalanish muhimdir. Bunda tarjimon har doim bir xil printsiplarga tayanmaydi, balki har bir matndagi hamda vaziyatdagi fikrning ohangini, mujassam semantik va kognitiv ishoralarni va o‘ziga xos madaniy konnotatsiyalarni chuqur o‘rganishini talab qiladi.