MUHAMMAD IBN ROSHID AL-MAKTUM ASARLARINING TILSHUNOSLIK VA ADABIYOTSHUNOSLIKDA O‘RGANILISHI - Mohizoda Abdug‘ani Jahongir qizi (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada Shayx Muhammad ibn Roshid Al Maktumning adabiy va publitsistik merosi tilshunoslik hamda adabiyotshunoslik nuqtayi nazaridan o‘rganiladi. Uning nabatiy she’riyati, badiiy uslub xususiyatlari, metaforik ifoda vositalari, frazeologik birliklardan foydalanishi va zamonaviy hamda xalqona arab tili unsurlarini uyg‘unlashtirish tamoyillari ilmiy tahlil qilinadi. Shuningdek, shoirning motivatsion yo‘nalishdagi nasriy asarlarida uchraydigan til birliklari, sintaktik qurilmalar va ritorik vositalarning semantik yuklanishi yoritiladi. Asarlarning turli tillarga tarjima qilinishi jarayonidagi uslubiy transformatsiyalar ham ko‘rib chiqilib, Shayx Muhammad ijodining zamonaviy arab tili talqiniga qo‘shgan hissasi ilmiy jihatdan asoslab beriladi.