MILLIY O‘ZLIK VA OZODLIK G‘OYALARI: NAHDA VA JADID ADABIYOTI QIYOSIDA - Murtazoyev Valijon (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Maqolada XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Misrda shakllangan Nahda adabiyoti va Turkistondagi Jadid adabiyoti qiyosiy tahlil qilinadi. Nahda Arab dunyosida milliy uyg‘onishning intellektual asosini yaratib, ma’rifat, ozodlik va ijtimoiy adolat g‘oyalarini ilgari surgan bo‘lsa, Jadid adabiyoti Turkistonda milliy ong, istiqlol ruhi va jamiyatni jaholatdan chiqarishga qaratilgan islohotlar markazi sifatida maydonga chiqqan. Tadqiqotda qiyosiy-adabiyotshunoslik, tarixiy-sotsiologik, tematik va intertekstual tahlil metodlari qo‘llanib, ikki adabiy oqimning umumiylik va farqlari ilmiy asosda yoritiladi.