ARAB DAVLATLARI VA SHEVALARNING PAYDO BO‘LISHI - Yodgorov Mohirjon; Abdumalikova Odinaxon (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada arab davlatlarining shakllanish jarayoni, Arabiston yarimorolida keng yoyilgan hududlarni hamda, arab tili va uning asosiy shevalarining paydo bo‘lishi tarixiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Qabila tuzumi, islomdan oldingi davr, Muhammad (s.a.v.) davridan keyingi siyosiy o‘zgarishlar va arab shevalarining rivojlanish bosqichlari yoritilgan. Shuningdek, bugungi kunda mavjud bo‘lgan asosiy arab lahjalari, ularning fonetik va leksik farqlari ham ilmiy asosda bayon etiladi.