TURIZM SOHASI LEKSIKASIDA TARIXIY VA ZAMONAVIY TERMINLARNING LINGVISTIK XUSUSIYATLARI - Alamov Shavkatjon Raxmatovich (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek tilidagi turizm leksikasining shakllanishi va rivojlanishi «ziyorat», «sayohat», «madrasa», «masjid» (tarixiy-ma’naviy qatlam) hamda «tur», «gid» (zamonaviy-funksional qatlam) kabi asosiy atamalar misolida ilmiy-lingvistik jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida mazkur atamalarning manba tillari, ma’no o‘zgarishi (semantik transformatsiya) va zamonaviy turizm diskursidagi funksional o‘rni yoritilgan. Arab tilidan o‘zlashgan leksemalarning tarixiy-ma’naviy mazmundan madaniy-turistik ma’noga kengayishi, shuningdek, ingliz tili orqali kirib kelgan atamalarning turizm sohasida tashkiliy va kasbiy funksiyalarni ifodalashdagi roli ochib berilgan. Maqolada milliy va xalqaro atamalar o‘rtasidagi vazifaviy taqsimot, shuningdek, ayrim terminlar qo‘llanilishida yuzaga kelayotgan ma’no noaniqliklari ko‘rsatilgan. Tadqiqot natijalari o‘zbek turizm terminologiyasining ko‘pqatlamli, dinamik va funksional tizim ekanini asoslashga xizmat qiladi.