LINGVISTIK-KONTSEPTUAL TAHLILDA “YOSHLAR” TUSHUNCHASI: O‘ZBEK VA ISPANIYA MADANIYATLARINING QIYOSIY TADQIQOTI - Achilova Zulxumor Pulatovna; Mariya Pilar Garsiya (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek va ispan madaniyatida “yosh” konseptining lisoniy talqini lingvokulturologik va aksiolingvistik yondashuvlar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda har ikki xalqning milliy dunyoqarashi, qadriyatlar tizimi va madaniy an’analarida “yosh” tushunchasining qanday ifodalanishi, uning tildagi semantik tarkibi hamda kontseptual xususiyatlari ochib beriladi. Maqolada “Yosh” konseptining paremiologik birliklar, frazeologizmlar va metaforalar orqali ifodalanishi tahlil qilinib, uning til va madaniyat birligidagi o‘rni belgilab beriladi. Shu bilan birga, o‘zbek va ispan tillaridagi “Yosh” tushunchasiga oid leksik birliklar orqali xalq ongida shakllangan mental-simvolik ma’nolar qiyosiy ravishda yoritiladi.