NEMIS TARJIMA NAZARIYASI TARIXI - Kjetil Berg Henjum; Xoliyarov Lutfulla Tashkuvatovich (TARJIMASHUNOSLIK VA TILSHUNOSLIKNING DOLZARB MUAMMOLARI: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR VA YONDASHUVLAR, 2025)
Ushbu maqolada nemis tarjima nazariyasining tarixiy taraqqiyoti va uning nemis tilining shakllanishi hamda rivojlanishidagi o‘rni tahlil qilinadi. Tarjimaning qadimgi yuqori nemis davridagi glossalardan tortib, yangi yuqori nemis davridagi nazariy yondashuvlargacha bo‘lgan bosqichma-bosqich evolyutsiyasi ko‘rsatib beriladi. Maqola tarjimaning madaniy, lingvistik va estetik jarayonlarga ta’sirini hamda tilning normativlashuvi va madaniy identifikatsiyalanishidagi rolini yoritadi.