FRANSUZ VA O‘ZBEK TILLARIDA YANGI QO‘SHMA SO‘ZLARNING PAYDO BO‘LISHI - Karimova Nilufar Xabibullayevna (TARJIMASHUNOSLIK VA TILSHUNOSLIKNING DOLZARB MUAMMOLARI: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR VA YONDASHUVLAR, 2025)
Maqola globalizatsiya, texnologik rivojlanish va ijtimoiy o‘zgarishlar natijasida fransuz va o‘zbek tillarida paydo bo‘layotgan yangi qo‘shma so‘zlarni tahlil qiladi. U qo‘shma so‘zlarning shakllanishi, ma’nosi va qo‘llanish sohalariga e’tibor qaratilgan. Tadqiqot ko‘rsatadiki, fransuz tilidagi ko‘p yangi qo‘shma so‘zlar, ayniqsa texnologiya, biznes va kommunikatsiya sohalarida, ingliz tilidan kirib kelgan. O‘zbek tili ham axborot texnologiyalari, iqtisodiyot va xavfsizlik sohalarida yangi qo‘shma so‘zlarni o‘zlashtirmoqda. “Smartfon” va “kiberxavfsizlik” kabi terminlar ikki tilda ham mavjud. Maqola xulosasiga ko‘ra, til evolyutsiyasi xalqaro aloqalar va madaniy integratsiyani aks ettiradi va yangi leksik birliklarni joriy qilish davom etadi.