TARJIMA JARAYONIDA LINGVO-MADANIY KOMPETENSIYA - Ro‘ziboyeva Nazira Qarshiboyevna (TARJIMASHUNOSLIK VA TILSHUNOSLIKNING DOLZARB MUAMMOLARI: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR VA YONDASHUVLAR, 2025)
Ushbu maqolada tarjima jarayonida lingvo-madaniy kompetensiyaning ahamiyati va tarkibiy komponentlari tahlil qilinadi. Til va madaniyat o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik, madaniyatga xos til birliklarini tarjimada yetkazishdagi muammolar hamda tarjimonning madaniyatlararo vositachi sifatidagi roli yoritiladi. Maqolada nazariy manbalar, empirik kuzatishlar va misollar asosida lingvo-madaniy kompetensiyaning tarjima sifati va kommunikativ samaradorlikka ta’siri tahlil etiladi. Tarjima mutaxassislarini tayyorlash jarayonida lingvo-madaniy komponentni rivojlantirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.