CHET TILLARNI O‘RGANISHDA SUN’IY INTELEKTNING O‘RNI - Adiljanova Zarnigor Shaaziz qizi (“SUN’IY INTELLEKTNING TIL O‘RGANISHDAGI O‘RNI” MAVZUSIDA TALABALAR ILMIY-AMALIY KONFERENSIYASI, 2025)
Mazkur tezisda sun’iy intellekt texnologiyalarining chet tillarini o‘rganishdagi roli va imkoniyatlari yoritilgan. Bugungi kunda SI yordamida yaratilgan o‘quv platformalari o‘quvchilarning til ko‘nikmalarini rivojlantirishda muhim vositaga aylanmoqda. Xususan, nutqni aniqlash (speech recognition), matnni tahlil qilish (text analysis), real vaqtda tarjima qilish kabi funksiyalar til o‘rganishni sezilarli darajada qulaylashtirmoqda. Tezisda Duolingo, Tandem kabi sun’iy intellekt platformalari orqali chet tilini o‘rganish samaradorligi tahlil qilingan. Shuningdek, ChatGPT kabi platforma bilan muloqot qilish orqali yozma va og‘zaki til ko‘nikmalarini mustahkamlash mumkinligi ta’kidlangan.Tezisda bu texnologiyalarning o‘quvchilarga qanday qulayliklar yaratishi, ularning o‘qitish jarayoniga qanday yangilik olib kirayotgani misollar orqali ko‘rsatib berilgan. Yakunda AI texnologiyalari til o‘rganishning kelajagida muhim rol o‘ynashi ta’kidlangan.